EmailFacebookLinkedIn

Internationaal

Bestaat uit:

10 vaste teamleden.

Karakter:

  • Ambitieus
  • Saamhorig
  • Doortastend
  • Flexibel
  • Lef

 

 

Nooit getwijfeld over België

Het spoor in België verkeert in slechte staat. En dat is goed nieuws voor onze afdeling Internationaal! Een kantoorlocatie in Mechelen versterkt onze aanwezigheid bij de zuiderburen. Project Denderleeuw zit er net op. Nu staat het stuk Hogesnelheidslijn tussen Brussel en de Franse grens op het programma: zo’n 18 kilometer spoor wordt dit jaar, na de Olympische Spelen, vernieuwd. Een belangrijke internationale spoorverbinding en daarmee dé kans om in België te laten zien wat Swietelsky in z’n mars heeft.

Bij onze oosterburen is het snelwegennet één grote Baustelle; op het spoor is het niet anders! Ook daar liggen kansen voor team Internationaal. Met als meest recente wapenfeit de renovatie van de hogesnelheidslijn tussen Kassel en Fulda. Het vervangen van 163 kilometer spoor, 196.000 dwarsliggers en het vernieuwen van 70 wissels in slechts acht maanden tijd. Internationaal is deze uitdaging aangegaan, uiteraard in samenwerking met de Duitse en Oostenrijkse collega’s. En met succes!

De afdeling begon z’n bestaan voornamelijk met werkzaamheden in Luxemburg. Een klein land, maar vol uitdagingen voor een spoorbouwer. Dat zit ‘m in de mix van bepaalde disciplines. De bovenleiding is bijvoorbeeld naar Franse techniek, de baan en het seinwezen is Duits. Een echte mengelmoes dus. Luxemburg is door Swietelsky zo goed als gecoverd; de focus ligt nu op België en Duitsland.

Overbrugbare verschillen

Maar waar je ook werkt, de werkwijze van spoorbouw is overal nagenoeg uniform. De manier van zakendoen, de contracten, het relatiebeheer en de communicatie op de baan: dáár zitten de verschillen! Contracten kunnen namelijk in het Frans zijn opgesteld. Dan helpt het uiteraard dat je enigszins talig onderlegd bent. Daarnaast wordt er in België en Duitsland voor langere tijd een spoor buiten dienst gesteld, zodat het werk in één aaneengesloten periode uitgevoerd kan worden. In Nederland worden spoorwerkzaamheden bijna altijd gefaseerd uitgevoerd, waardoor er door de omgeving meer overlast wordt ervaren.

Een ander groot verschil met het werken aan het spoor in het buitenland is dat de opdrachtgever zich meer met de werkzaamheden bemoeit. Deze bestelt bijvoorbeeld het materiaal, voert zelf nog werkzaamheden uit zoals seinwezen en bovenleiding of stelt zeer kritische vragen n.a.v. de werkplannen. De opdrachtgever heeft echt vakspecifieke kennis van het spoor en houdt een stevige vinger aan de pols tijdens de uitvoering van het werk. In Nederland is het anders. Daar ligt de verantwoordelijkheid voor planning en techniek bijna in z’n geheel bij de aannemer.

Tenderplatform

In Nederland hebben we TenderNed. Het werk is van jou als je goed scoort op meerdere criteria. Denk aan veiligheid, CO2-uitstoot en de milieukostenindicator. Dat systeem wordt nu meer en meer geadopteerd door België en Luxemburg. Daar kan Swietelsky het verschil gaan maken. Met onze manier van werken, trekken we de standaard in omringende landen omhoog. Swietelsky is toonaangevend in spoorbouw. De snelheid van bouwen met de beste machines, daarin onderscheiden we ons. Ook in het buitenland.

Grenzeloze ambitie

Waar Swietelsky in Europa ook aan het werk is, onze gele machines uit Oostenrijk staan altijd paraat. Inclusief onze mensen. Voor het grondwerk doen we een beroep op onze collega’s van Hamer Infra. Voor de uitvoering op de baan wordt er gebruikgemaakt van spoorprofessionals uit de regio waar het project plaatsvindt. Team Internationaal is wars van ‘hokjesdenken’. Teamleden beheersen meerdere disciplines. Ze doen het samen.

Het is een relatief jong team, met een gemiddelde leeftijd van 33 jaar. Het zijn avontuurlijke mensen, ze vinden het leuk om met andere talen en landen bezig te zijn. Ze werken zelfstandig en voelen veel vrijheid. Trots zijn ze dan ook op de teamspirit.

Samen er voor gaan. Samen zijn we Swietelsky. #BuildingEverBetter.