EmailFacebookLinkedIn

Teus van der Aar | Hoofduitvoerder

 

Uitvoerder of hoefsmid? Zo combineert Teus dat

Teus (65) loopt al heel wat jaar mee in het spoor. Hij rolde begin jaren ’80 bij toeval in de bovenleiding. Zelfs toen hij na jaren een hoefsmederij begon, liet het spoorwerk hem niet los. Toch komt dat loslaten er over een kleine twee jaar aan, als Teus met pensioen gaat. Maar je weet maar nooit…

In 1982 was Teus onderhoudsmonteur bij een verzinkerij. “Tot ik een vacature zag bij ElektroRail. Eenmaal daar bleek de functie al vergeven, dus vroegen ze of ik geen bovenleidingmonteur wilde worden. Ik wist bij god niet wat het was, maar dacht: laat ik het proberen.” Sindsdien werkt Teus aan het spoor.

Nagels knippen

Zo bouwde hij in 1983 mee aan de Flevolijn. “Toen had je nog strenge winters, met temperaturen van wel min vijftien! We werkten destijds op ladders aan de bovenleiding. Beneden warmden we ons dan op bij een vuurpot, waar we pallets in gooiden.” In 1996 nam Teus ontslag om zijn eigen hoefsmederij te beginnen. “Van jongs af aan zit ik al in de paarden. Ik hielp de lokale manege met kappen, vergelijk het met nagels knippen, en beslaan. Toen mijn dochter een eigen pony kreeg, moest ik iedere keer een hoefsmid laten komen. Ik dacht: dat kan ik best zelf, dus ben ik een opleiding gaan doen.”

Geen verkeerde keuze

Naast zijn werk als hoefsmid liet het spoorwerk hem toch niet helemaal los. “Doordeweeks zat ik ‘onder de paarden’. Op donderdagavond reisde ik vervolgens af voor bijvoorbeeld een weekend werken in Friesland.” Teus verhuurde zich in die tijd als zzp’er voor allerlei werk. “Het lag er maar net aan wat nodig was. Soms was ik uitvoerder, dan weer werkvoorbereider of voorman.” En zo kwam ook Swietelsky op zijn pad. In 2018 kreeg hij een aanbieding om als hoofduitvoerder te beginnen. “Dat vond ik op mijn leeftijd geen verkeerde keuze. Swietelsky was een echt familiebedrijf en het leek me mooi om iets vanaf de grond op te bouwen.”

Demonstraties

Sindsdien plant Teus de uitvoerders en monteurs op de werken in. “Het is leuk werk met fijne collega’s. Ik kijk samen met de planners welke mensen we krijgen en hoe we die indelen. Swietelsky heeft geen vaste monteurs in dienst; dat is soms lastig. Je weet immers niet altijd wie of wat je krijgt.” Teus werkt nog 21 maanden en een paar dagen. Dan zit zijn tijd bij het spoor erop. “Ik ben thuis mijn werkplaats al aan het veranderen, bijvoorbeeld voor siersmederij.” Ook ziet hij zichzelf wel demonstraties geven, zoals bij het Achterhoeks Openluchtmuseum. Tot die tijd wachten nog een aantal projecten op hem, in onder meer Zuid-Oost, Midden-Brabant en op de Veluwe. “Ik krijg al de vraag of ik door wil daarna, maar ik heb thuis de afspraak gemaakt dat ik echt stop. Alhoewel…, je weet maar nooit.”