EmailFacebookLinkedIn

Rutger den Drijver | QHSE-functionaris

 

“Mijn taak is vooral om risico’s beheersbaar te maken”

Wat begon als een tijdelijke waarneming werd al snel een ‘blijvertje’. Nu houdt QHSE-functionaris Rutger den Drijver (48) zich al zestien jaar bezig met alles rond veiligheid, gezondheid en milieu. Sinds 2017 doet hij dat voor Swietelsky, met de overtuiging dat 100% veiligheid een utopie is.

“Ik ben er eigenlijk een beetje ingerold”, antwoordt Rutger op de vraag hoe hij bij QHSE*) terechtkwam. Na een HR-studie begon zijn carrière in datzelfde vakgebied. “Maar na tien jaar had ik alles wel zo’n beetje gezien.” En toen vertrok de QHSE-functionaris bij zijn vorige werkgever.

Nooit uitgeleerd

Rutger werd gevraagd een nieuwe persoon voor die functie te zoeken. Én om in de tussentijd zelf die plek tijdelijk waar te nemen. “Na een paar maanden zei ik: we draaien het om. Ik ga dít doen en zoek een nieuwe HR-functionaris.” Wat hij zo boeiend vindt aan het werk? “Het is allereerst een breed vak en je bent nooit uitgeleerd. Tegelijk bereik je nooit perfectie: 100% veiligheid is een utopie. Mijn taak is vooral om de risico’s beheersbaar te maken. Al bereid je een werk nog zo goed voor, je kunt tijdens de uitvoering altijd met onverwachte zaken te maken krijgen. In alle fasen van een project kijk en denk ik mee hoe we daar dan vervolgens het beste mee omgaan.”

In eigen huis

Al in de tenderfase kijkt Rutger mee naar potentiële risico’s. “Dat gaat niet alleen over veiligheid en gezondheid, V&G, maar ook over milieu en ecologie.” Als het project start, is hij vervolgens vast onderdeel van het projectteam. “Ik maak onder andere de risico-inventarisatie en -evaluatie, ook wel RI&E. Binnen Swietelsky laten we bewust de QHSE-expertise in alle projecten meedraaien; het is geen stafafdeling op afstand.” Tot slot loopt hij tijdens de uitvoering van een project observatierondes, safetywalks, voert hij metingen uit en begeleidt audits. “Ik spreek mensen aan op hun handelen en coach ze op het gebied van V&G. Daarnaast luister ik of collega’s buiten verbeterpunten zien. En als het onverhoopt fout gaat, doe ik het incidentenonderzoek.”

Veiliger, duurzamer én gezonder

“Vanuit mijn HR-achtergrond heb ik altijd interesse gehad in menselijk gedrag. Intern houd ik me daarom bezig met de safety culture ladder en ons veiligheidsbewustzijnsprogramma ‘BSAFE’. Daarmee zetten we veiligheid constant op de agenda.” Met de DVP-bouwstenen (Digitaal Veiligheidspaspoort) traint hij het veiligheidsbewustzijn en -gedrag van collega’s en samenwerkingspartners. Ook is Rutger kennisdrager voor een aantal V&G-risico’s, waaronder kwartsstof en machineveiligheid. “Ik ben ervan overtuigd dat onze manier van werken met de ombouwmachines veiliger en duurzamer is. Bovendien is het fysiek minder belastend voor medewerkers.” Maar zijn inzet gaat verder. Als voorzitter van de Werkkamer Veilig en Gezond van stichting railAlert beheert hij alle arborisico’s binnen de arbocatalogus Railinfra. “Samen met veiligheidskundigen van andere spooraannemers zorgen we dat de arboregels aansluiten bij de risico’s in ons vakgebied. En dat we deze risico’s zo goed mogelijk beheersen.”

Verknocht

Rutger vindt Swietelsky een dynamisch bedrijf, dat een enorme groei heeft doorgemaakt. “De uitdaging voor de komende tijd is vooral om voldoende, goed opgeleide mensen te hebben. Hopelijk binnen een meer humane planning. We moeten als sector, dus samen met opdrachtgevers, sociale partners en onderaannemers, de juiste keuzes maken. Bijvoorbeeld om de langetermijneffecten van nachtwerk op de gezondheid te beperken.” Hij geeft toe: na twintig jaar is hij wel een beetje verknocht geraakt aan het spoor. “Ik kom graag en veel buiten bij projecten. Die grote machines en een mooie club mensen, die er samen voor gaan. Het is gaaf om daar onderdeel van te zijn.”

*) Quality, Health, Safety & Environment