EmailFacebookLinkedIn

Maarten Sanders | tendermanager

 

Zo (bege)leidt en calculeert Maarten zo’n vijfentwintig aanbestedingen per jaar

Zolang verliezen hem chagrijnig maakt, zit hij op zijn plek. Gelukkig kan tendermanager Maarten Sanders (36) regelmatig de winst van een aanbesteding vieren. Soms gaat dat gepaard met een zelf gebrouwen biertje. En blijkt er zelfs een overeenkomst te zijn tussen tenders managen en bierbrouwen. 

Maartens carrière begon zo’n veertien jaar geleden – na de hbo elektrotechniek – in de bouw van hoogspanningsstations. “Via engineering, werkvoorbereiding en uitvoeringsbegeleiding werd ik uiteindelijk calculator. Ik had de ambitie om door te groeien naar tendermanager, maar een ander beeld bij die functie dan mijn toenmalige werkgever.” En dus stond hij ervoor open toen Swietelsky hem in 2020 benaderde voor de functie van tendermanager.

Wedstrijd die je wilt winnen

Zijn werk bestaat uit het begeleiden van de aanbesteding, vanaf het moment dat die binnenkomt tot en met de inschrijving. “Ik zie mezelf echt als een procesbegeleider; het managen van tenders, niet van mensen. Samen met een team – elke keer in een andere samenstelling – aan een winnende aanbesteding werken, vind ik mooi. En zorgen dat de neuzen dezelfde kant op staan.” Met zo’n twintig tot vijfentwintig aanbestedingen per jaar is dat soms wel hectisch. “Ik vind vooral het kortcyclische eraan leuk. Iedere inschrijving is toch een soort wedstrijd, die je wilt winnen. Zolang ik chagrijnig word van verliezen, zit ik nog op mijn plek.” Naast zijn functie als tendermanager is Maarten ook calculator energievoorziening. “Dan stel ik de kostenbegroting op; soms voor mijn eigen tender.”

Niet alles even snel

Vragend naar de mooiste winst noemt hij project ReDesign Deventer. “Dat was de eerste zero-emissie uitvraag.” Een onderwerp dat ook goed aansluit bij zijn rol als ‘duurzaamheidsaanjager’. “Aanjager is een groot woord”, zegt hij daar zelf over. “Er zijn veel mensen binnen Swietelsky bezig met duurzaamheid. Ik probeer dat te bundelen. We zijn nu een werkgroep gestart om een zero-emissie bouwplaats te ontwikkelen.” Maarten vindt dat niet alleen vanuit zijn achtergrond in elektrotechniek interessant. “In de spoorwereld gaat niet alles even snel, dus ik vind het leuk om hieraan mee te werken.” En Swietelsky is daar wat hem betreft een goed bedrijf voor. “Mijn collega’s zijn ondernemend, enthousiast, benaderbaar en niet op hun mondje gevallen.” Ook de flexibiliteit valt hem in positieve zin op: “We zijn een jong bedrijf, zeker qua leeftijd van de mensen. Dat merk je in alles.”

Reinheitsgebot

Naast al het werk houdt hij nog tijd over om te volleyballen én bier te brouwen. “Ik ben net voor de tweede keer vader geworden, dus ik brouw nu wel iets minder”, geeft hij toe. “Maar met drie tot vier keer per jaar is de voorraad nog ruim voldoende.” Maarten zondert zich dan zo’n zes uur op een dag af in de garage om te brouwen volgens het Duitse Reinheitsgebot. “Ik gebruik dus alleen water, hop, gist en mout: voor een puur product. Ergens kun je het best vergelijken met een tender indienen: ik doe alles in een vat en zie na een aantal weken of het is gelukt.”