Waarom de dagen van tendermanager Lizette zich niet beperken van 9 tot 5
Iedere dag met veel plezier naar je werk gaan. Lizette Jansen (55) weet precies hoe dat is. Na bijna negen jaar maakt ze binnen Swietelsky de overstap naar de functie van tendermanager. Of eigenlijk: nu officieel, want ze deed het werk de afgelopen jaren al. En met tenders in zowel Nederland, België als Luxemburg verveelt ze zich geen dag.
“Elke tender is spannend. Je gaat immers altijd voor de winst.” Dat betekent wel dat Lizettes dagen zich niet beperken van 9 tot 5. “Maar dat zit er bij mij toch niet in”, zegt ze vrolijk. Per 1 september is Lizette officieel tendermanager, maar wel een met aparte taken zoals ze zelf zegt.
Beperkte tijd
“Toen ik in januari 2015 begon bij Swietelsky zaten we met drie mensen op de binnendienst. Geleidelijk ben ik steeds meer op gaan pakken, waaronder zaken voor de tenders.” Met een tender, of aanbesteding, zet een opdrachtgever – in dit geval ProRail – een opdracht uit in de markt. “Zodra een tender binnenkomt, kijk ik samen met de commercieel manager of we willen inschrijven. Vervolgens verspreid ik de informatie intern. Daarna bewaak ik het project, van binnenkomst tot het klaarmaken van de documenten. Met uiteindelijk natuurlijk het indienen van de aanbesteding. En dat binnen de vaak beperkte tijd die je krijgt om alles op te leveren.”
Check, check, dubbelcheck
Waar Lizette voorheen veel zelf deed, lukt dat nu niet meer. “Het bedrijf groeit hard en de aanbestedingen worden groter en complexer. Ik bewaak in deze nieuwe rol vooral het overzicht en controleer tot op het einde alles: check, check, dubbelcheck.” Juist door de samenwerking met collega’s heeft Lizette veel plezier in haar werk. “Swietelsky is een platte organisatie; iedereen is gelijk. Je loopt bij elkaar binnen zonder drempels. We betrekken nu ook veel vaker projectleiders en werkvoorbereiders bij de tenders. Dat sluit mooi aan bij onze mentaliteit: we doen het samen!”
Als je het wilt, kun je het leren
Hoewel Lizette alles aan haar werk leuk vindt, springen sommige projecten eruit. “Zoals de spoorverdubbeling tussen Heerlen en Landgraaf en recent de aanbesteding ‘Opwaardering Maaslijn’. Die zijn geheel anders dan aanbestedingen voor bovenbouwvernieuwing. We werken daarbij samen met andere disciplines en partners.” Alsof Lizettes dagen nog niet genoeg gevuld zijn, houdt ze zich ook bezig met erkenningen. “Om aan het spoor te mogen werken, moet je voldoen aan bepaalde eisen. Ik zorg bijvoorbeeld dat we onze erkenningen in België en Luxemburg krijgen en dat deze op tijd weer verlengd worden. Die extra dingen maken mijn werk afwisselend en uitdagend. En ik zeg altijd: als je het wilt, kun je het leren.”