EmailFacebookLinkedIn

Jeroen van den Hurk | Werkvoorbereider

 

Hoe ‘groot en geel’ Jeroen en Swietelsky samenbracht

Je zult er maar voor zorgen dat niemands bekertje koffie in de trein omvalt. Voor werkvoorbereider Jeroen van den Hurk (35) is het dagelijkse kost. Met zijn voorliefde voor stopmachines zorgt hij er onder meer voor dat het spoor er strak bij ligt. En verovert daarbij zelfs de harten van zijn Oostenrijkse collega’s.

“Mijn vader was materieelverantwoordelijke bij VolkerRail. Sinds ik kan lopen, loop ik al tussen de ballast. En heeft alles wat groot en geel is mijn interesse.” Logisch dus dat Jeroen een technische studie koos. Via de werkplaats van VolkerRail kwam hij terecht bij het onderhoud van krollen en het bedienen van stopmachines en kettinghorren. “Ik heb daar ook nog vier jaar liggingsonderhoud gedaan. Dat is werkvoorbereiding en engineering rondom de maatvoering en uitvoering met stopmachines.” In 2020 werd hij benaderd voor een functie bij Swietelsky. “Dit is een machinebedrijf en ik ben een machinemens. Het was dus liefde op het eerste gezicht.”

Veel smaken en types

Als ‘technisch werkvoorbereider baan’ zorgt Jeroen kortgezegd dat een contract wordt omgezet in een tekening en planning. En zoekt daar het juiste materieel en materiaal bij. “Daarnaast verzorg ik het capaciteitsbeheer van de stopmachine: ik bepaal binnen de Benelux waar we welke machine inzetten.” Wat de stopmachine zo bijzonder maakt? “Hij kan je werk maken of breken”, zegt Jeroen resoluut. “Het is vaak het (eenna)laatste deel van het proces. Als bijvoorbeeld de kettinghor zijn werk niet helemaal netjes heeft gedaan, dan trekt de stopmachine dat recht. Zo kan de trein weer veilig rijden en valt je bekertje koffie niet om. Er zijn veel smaken en verschillende types stopmachine. Dat maakt het werk veelzijdig.” 

‘Jonge domme Hollander’

Jeroen was ook al meerdere keren te vinden in de Swietelsky werkplaats in Oostenrijk. “Ik probeer het voortouw te nemen in innovaties. Door de collega’s te overtuigen nóg meer in te zetten op duurzaamheid en elektrisch materieel. Dat valt niet altijd mee, want ze hebben daar een andere manier van werken.” Bij zijn eerste bezoek, nu zo’n anderhalf jaar geleden, werd hij nog ‘der junge blöde Holländer’ genoemd. “Toch leuk dat ze bij mijn recente bezoek toegaven dat ze zich hadden vergist. En ik wel degelijk verstand van zaken heb.”

Valt vanzelf op zijn plek

Al met al bevalt het Jeroen heel goed bij Swietelsky. “Door de korte lijnen hoeft een opdracht niet over tien schijven. Iedereen weet elkaar altijd te vinden. En je krijgt alle vrijheid om je eigen groei en visie waar te maken.” Zo ziet Jeroen zichzelf ooit wel als materieelspecialist Benelux. “Die functie bestaat nog niet bij Swietelsky, maar met wat geduld valt dat straks vanzelf op zijn plek.”